15 Alat Perkhemahan Wajib Kita Bawa Untuk Mengembara

Mulakan pengembaraan perkhemahan anda dengan betul!

Meneroka alam semula jadi adalah aktiviti yang menyeronokkan tetapi juga meletihkan pada masa yang sama. Anda perlulah sentiasa bersedia untuk cuaca dan keadaan yang tidak menentu dengan bersiap sedia lebih awal untuk pengembaraan luar dengan alatan dan bekalan yang betul. Rancang perjalanan anda dan tingkatkan pengalaman mengembara dengan gajet-gajet yang berguna. Ini adalah beberapa keperluan yang perlu anda pertimbangkan!

1. Beg tidur aktviti luar untuk dewasa

Anda akan dapat tidur dengan selesa walaupun suhu sejuk pada 10°C dengan beg tidur lapisan pongee yang mempunyai kitaran pengudaraan yang baik. Ianya juga selesa digunakan sebagai selimut, balut sekeliling tubuh anda dan tidur berdekatan dengan unggun api untuk kurangkan kesejukan sehingga waktu pagi. Begi tidur ini diisi dengan kapas kosong  untuk melindungi anda dan mempunyai penutup kepala bertali bahu  yang dilindungi dengan baik dan selamat sepanjang malam.

2. Tikar khemah yang halus

Lindungi lantai tempat anda berkhemah dengan tikar tambahan ini. Letakkan tikar ini dibawah atau di dalam khemah kerana ianya kalis lembap dan akan membuatkan pengalaman perkhemahan anda lebih selesa. Tikar ini juga kalis air dan mudah dikeringkan, sangat sesuai jika anda pergi berkhemah ke tempat yang basah!

3. Tali pintal nilon yang bercahaya kalis angin

Ini adalah untuk sokongan tambahan bagi mengukuhkan lagi khemah anda atau membantu anda ketika mendaki bukit. Tali pintal nilon yang kalis angin ini senang dikesan dalam keadaan gelap juga kukuh dan tahan lama, ianya memang sesuai untuk dipasang sebagai tempat perlindungan sementara atau semasa menggunakan bot.

4. Dapur masak untuk perkhemahan yang mudah alih kalis angin

Memasak di luar boleh menjadi tidak terurus. Dengan pembakar yang boleh diubah suai, periuk dapur ini adalah selamat dan kalis angin. Anda boleh menyalakan api dengan menggunakan bahan api butana dan percikan api yang sudah dipasangkan di dalam periuk dapur ini untuk menjadikan aktiviti memasak, membakar atau barbeque makanan anda lebih mudah dan terurus.

5. Buaian nilon payung terjun mudah alih

Bagi mereka yang sukakan aktiviti luar yang agak lasak, buaian nilon payung terjun ini amat sesuai untuk dibawa dan boleh digunakan sehingga dua orang. Anda boleh berehat dengan memandang ke langit yang gelap, merenung ke arah bintang atau menikmati petang yang indah selepas pendakian yang memenatkan. Ianya kukuh, senang dipasang dan dilipat untuk disimpan serta yang paling menarik adalah buaian ini hanya memerlukan sedikit ruang dalam beg anda.

6. Kit memasak untuk berkelah

Nikmati keselesaan di rumah sambil mencuba sesuatu yang baru di luar. Alat memasak khas untuk berkelah didatangkan dengan kendi air, kuali leper, tempat didih, sudu buluh dan penyodok kayu untuk membantu anda menyediakan tempat memasak di kawasan luar rumah. Ianya tahan lama dan selamat digunakan kerana diperbuat daripada besi aluminium yang tahan panas.

7. Kit bantuan kecemasan Deuter – Papaya

Keselamatan ketika mengembara perlu diutamakan. Dengan bekalan ubat seperti plaster, pembalut dan pembersih luka, anda boleh memberi bantuan awal semasa waktu kecemasan dengan kit pertolongan cemas ini. Disediakan dalam bentuk kecil dan kompak, ianya ringan dan mudah dibawa semasa mengembara dan juga amat sesuai untuk perkhemahan pada jarak yang dekat.

8. Alat aktiviti luar pelbagai tujuan Sokano 30 dalam 1

Dengan 30 pelbagai jenis alatan aktiviti luar, pisau Swiss pelbagai tujuan ini semestinya perlu dibawa ketika pengembaraan anda. Alatan ini sesuai untuk memasang, membersih dan juga membaiki dengan kombinasi pisau, pemutar skru, pembuka tin, penyepit, gunting, gergaji kayu dan banyak lagi. Jadi seperti MacGyver dalam kumpulan pengembaraan anda.

9. Khemah untuk 3-4 orang dengan lampur khemah QNIGLO

Khemah adalah satu keperluan untuk anda dalam aktiviti perkhemahan. Khemah yang luas ini disediakan dengan lampu pada pintu masukdan mampu memuatkan 4 orang. Ia juga diperbuat daripada fabrik yang tidak menghalang pengudaraan dalam khemah agar keselesaan terjaga walaupun ketika panas terik. Tambahan pula, ia juga dilengkapi dengan jaring yang utuh untuk elakkan daripada serangga masuk.

10. Termos tahan karat 1.2L iDrop

Anda sekarang boleh menikmati kopi yang panas di hadapan unggun api menggunakan termos ini. Tuangkan air minuman kegemaran anda ke dalam termos yang tahan panas dan karat ini lalu nikmati minuman yang panas pada waktu malam. Bentuk termos ini yang ergonomik memudahkan ia dimasukkan ke dalam beg atau diletakkan dalam poket dan amat disyorkan untuk dibawa bersama ketika mendaki.

11. Beg galas untuk mengembara 40L kalis air GTE

Kuat dan kukuh, beg ini cukup besar untuk memasukkan keperluan-keperluan penting bagi aktiviti berkhemah kerana ianya dijahit dengan kapas berkualiti untuk kekalkan berat yang selesa pada bahu anda. Diperbuat daripada nilon kalis air yang berkualiti dan tahan lama, anda boleh berjalan tidak kira ketika hujan atau panas semasa mendaki dan mampu kekalkan barang-barang anda selamat dan kering.

12. Jam sukan pintar Bluetooth 4.0

Jam bluetooth yang kalis air ini perlu ada untuk para penggemar aktiviti luar. Ianya sesuai untuk menjejak aktiviti perkhemahan anda ketika pendakian atau perjalanan. Ianya disertakan bersama kompas, termometer, altimeter dan juga pemantauan degupan jantung, anda boleh meneroka jauh ke dalam hutan dan masih boleh temui jalan pulang ke rumah.

13 Bantal udara mudah alih EcoSport

Jika perjalanan anda dijadualkan untuk masa yang lebih lama, bantal yang gebu akan memberi keselesaan untuk anda ketika beristirehat dalam perjalanan. Ianya diperbuat daripada bahan-bahan yang berkualiti dan mudah disimpan. Bantal ini diireka bentuk bertujuan untuk meletakkan kepala di tengah-tengah bantal tanpa tergelincir ke tepi.

14. Lampu berkuasa tinggi di dalam air kalis air Briday

Lampu ini yang sangat membantu untuk pencinta-pencinta alam kerana ianya sangat kuat dan mampu berfungsi dengan sangat baik apabila berada di dalam air. Cahaya lampu ini boleh diubahsuai mengikut kesesuaian ketika mendaki, mengembara ataupun berjalan di dalam hutan pada waktu malam. Diperbuat daripada gred aloi aluminium yang berkualiti tinggi, anda tidak perlu bimbang jika ia jatuh ke atas tanah di mananya tahan jatuh dan gelincir.

15. Tempat mandi solar Caribee – CAR1407

Bagaimana jika anda dapat menikmati aktiviti luar tetapi masih kekal segar dan bersih ?Beg mandi mesra alam ini yang dikuasakan oleh cahaya membenarkan anda untuk menyimpan sehingga 20 liter air. Gunakan air ini untuk mandi, bersihkan sesuatu atau juga membasuh dan memasak. Dengan penutup yang kemas dan adanya pemegang, anda boleh letak beg ini di mana-mana yang sesuai bergantung pada kegunaan anda.

Senarai Kedai Outdoor Di Malaysia

✔ COREZONE SDN BHD

Address:

42, Jalan SS2/24,
47300 Petaling Jaya,
Selangor, Malaysia.

Tel : 603 7873 5560
Fax : 603 7873 5560

E-mail: info@mycorezone.com
Web: http://www.mycorezone.com

✔ SPORT DIRECT

Website: http://sportsdirect.com.my/

✔ OUTDOOR DYNAMICS

Address:

97-G-18 , The Pallazia,
Jalan Bukit Gambir,
11700 Gelugor,
Penang, Malaysia.
Tel / Fax: 04-656 3345

E-mail: info@outdoordynamics.com.my
Website: www.outdoordynamics.com.my

Opening Hours

Monday – Friday: 11am – 8pm
(Friday closed from 12.30 – 2.30pm)
Saturday: 11am – 5pm
Sunday: Closed

✔ ABE MAT TRADING / BASECAMP

Address:

11 A, Jalan Keluli AL7/AL, Taman Perindustrian Bukit Raja Selatan,
40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia
Phone: +60 17-979 4794

Website: www.basecampmalaysia.com/

FB Abe Mat: https://www.facebook.com/abe.trading

✔ OUTDOOR GEAR MALAYSIA (OGM)

Address:

OGM Shop
B2-5-1, Kompleks Space U8,
No. 6 Persiaran Pasak Bumi,
Taman Bukit Jelutong,
Seksyen U8,
40150 Shah Alam,
Selangor.

Website: http://www.outdoor-gear-malaysia.com/

Tue-Fri: 11am – 8pm
*Sat & Sun: 12noon – 5pm
Closed on Mondays and Public Holidays

✔ PACAD BACKPACK

H/P: +6013-6068448

FB: https://www.facebook.com/Pacadbackpack

✔ OUTDOOR WORLD ADVENTURE

Address:

2, Jalan Dagang SB 4/2,
Mines Wellness City,
43300 Seri Kembangan,
Selangor, Malaysia

FB: www.facebook.com/outdoorworldadventure

H/P: +6019-3525484

✔ DECATHLON

Address:

8trium, 8trium @ Bandar Sri Damansara,
Sri Damansara, 8trium @ Bandar Sri Damansara,
52200 KL

Giant Subang USJ

Website: https://www.decathlon.my
Email: MY@decathlon.net

Call us @ +03 6280 6701

Opening hours: 9 AM to 9 PM, 365 days

✔ SRI DAMANSARA OUTDOOR

Address:

SRI DAMANSARA OUTDOOR
LOT 1.45, LEVEL 1,
DESA COMPLEX, JALAN KEPONG,
52100, KUALA LUMPUR.

Website: http://www.sridamansaraoutdoor.com/

Fax: 03-6261 5467

HOTLINE:
012-2779828
call | sms | whatsapp
(RAPI)

EMAIL:
sales@sdo.my

WAKTU OPERASI:
ISNIN – AHAD
(10.00AM-06.00PM)

✔ RRE OUTDOOR

Website: http://www.kedaicamping.com.my/
Emel: info@kedaicamping.com.my

H/P: +6019-330 1934

✔ NIGHT FORCE ONLINE STORE

Website: http://9force.com.my/

H/P: +6016-6016323

✔ EVERGREEN ADVENTURE

Address:

No. 46, Jalan Kilang Midah,
Taman Midah,Cheras,
56000 Kuala Lumpur,Malaysia.

Website: http://www.evergreenadventure.com/

Tel:  03-9173 3000
Fax: 03-9173 6000

✔ OutdoorShop.com.my

Address:

My Asia Marketing Sdn. Bhd.
B-06-10, Ativo Plaza,
Jalan PJU 9/1, Bandar Sri Damansara,
52200 Kuala Lumpur, Malaysia.

Website: http://www.outdoorshop.com.my/
Email:  outdoorshop@myasia.com.my

Telephone No: +603-62709297

✔ EXPLORER

Address:

E-store @ Explorer Online Shopping
HQ : Unit 11-19, Level U1/G4, Block C5,
Publika Solaris Dutamas, 50480 Kuala Lumpur

Atria Shopping Gallery
Damansara Jaya, Unit 19-20, Level 3, Selangor

Batu 9 Giant Cheras
Lot G1-G8, Giant, Cheras
Lebuhraya Cheras Kajang 43200
Cheras Selangor

Website: http://www.exploreroutfitter.com/

✔ EcoSports

Address:

ECOSPORTS
7A Jalan Bandar 3
Taman Melawati
53100 Kuala Lumpur

Website: http://eco-sports.com.my/
Email: enquiry@eco-sports.com.my

Tel: +6019 3122181
Fax: +603 41066488

✔ The Guide ProShop

Address:

Lot 305(ground floor/back door), Lorong Selangor,
Pusat Bandar Melawati, 53100, Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur.
Malaysia (Near to Public Bank Taman Melawati)

Website: http://www.theguideproshop.com/
Email : info@theguideproshop.com

Tel : +603-40111939

Whatsup/Hp: Wan +6018-3548977 or Eddie +6016-3320122

✔ OUTDOOR ADVENTURE GEAR

Address:

242-C, Jalan Ampang
Ampang
50450 Kuala Lumpur
Malaysia

Website: http://www.outdoorcentrestore.com/

Opening Hours:

Monday – Friday : 9.30 – 6.30 pm
Saturday : 10.00 – 5.00 pm
Sunday & Public Holidays: Gone Camping

✔ COLEMAN MALAYSIA

Address:

No.4, Jalan Para U8/103 Bukit Jelutong Industrial Park,
Seksyen U8, 40150 Shah Alam, Malaysia.

Sunway Pyramid Store:
LG2.137, Sunway Pyramid Shopping Mall
No.3, Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway,
47500 Subang Jaya, Selangor, Malaysia.

Website: http://coleman.com.my/

Telephone:
1300 88 8388

✔ VERTICAL MALAYSIA

Address:

Vertical Adventure and Equipments Sdn Bhd
2-105, Jalan Prima SG 3/2, Taman Sri Gombak,
68100 Batu Caves, Selangor,Malaysia

Website: http://www.verticale.my/
email: helo@verticale.my

t: +603 6178 4348

Business Hours
Monday – Friday – 12pm to 8pm / Saturday -11am to 6pm / Sun – off

✔ URBAN ADVENTURE

FB: http://www.facebook.com/worldofsportsmalaysia

Phone No: +603-2201-4339

✔ JENOBA OUTDOOR

Address:

Jenoba
Lot 266, Tingkat 1,
Jalan Haji Jusoh,
22000 Jerteh, Terengganu

Website: http://www.jenoba.com.my/

Telephone: 09-6904632

✔ ISMAN ISMAIL

FB: www.facebook.com/thesemegamba

H/P: +6012-3514142

✔ TOKO BOCHA OUTDOOR NIAGA

Address:

No.19, Jalan Manis 7, Taman Segar, 56100 Cheras,
Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia
Phone: +60 18-222 0675

FB: www.facebook.com/bochaoutdoorniaga

✔ LUSUH ADVENTURE

Address:

Lusuh adventure
NO. 2A (1st Floor) , Jalan H 3, Fasa 6,
Taman Melawati
53100 Kuala Lumpur

Website: http://www.lusuh.com.my/

Telephone:
011 -1220-7394

✔ ABOT SHOP

Address:

Abotshop Gear
Abot Outdoor Resources,
Lot 301, 3rd Floor, Blok A, Kuantan Center Point,
25200 Kuantan, Pahang,

Bandar Baru Bangi

Website: http://www.abotshopgear.com/

Telephone:
012-3183814

✔ PTT Outdoor

Website: https://www.pttoutdoor.com

✔ Outdoor Pro

Website: http://www.outdoorpro.com.my/
Email : outdoorproent@outlook.com

Phone No. : +6017-749 0549

✔ OUTPOST CAMPING & ADVENTURE GEAR

Website: https://www.outpostcamping.com.my/
E-MAIL: info@myoutpost.com.my

TEL: 03 – 92747559  ext 101
WHATSAPP: 012-7505536

JT Outdoor

FB: https://www.facebook.com/jtoutdoor/
IG: https://www.instagram.com/jtoutdoor2201/

Leave a Comment